12:51
ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

Сьогодні вся країна відзначає – День Державного Прапора України. І в переддень 31-ї річниці Незалежності України ми щиро вітаємо вас зі святом, ми вітаємо тебе наша славетна державо, наша люба Україно!!!

Кожен народ має свою історію, свої історичні святині – герб, прапор, гімн. День Прапора – це свято, встановлене в Україні на державному рівні для вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки Незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів. 

23 серпня 2004 року, український народ, усі ми, вперше святкували День Державного прапора України. Ми стали свідками зародження ще однієї, дуже важливої для політичного та національного єднання нашого народу державної традиції.

Символіка України дає уявлення про соціальні цінності державного ладу, формує уяву про боротьбу за самовизначення українського народу.Національним символом неподільної, унітарної та суверенної України є жовто – блакитне полотнище прапора.Однак наш прапор не завжди мав такий вигляд. Його еволюція відображає багатовікові процеси розвитку України, як держави, а українців, як нації

Нинішній вигляд прапора визначено постановою Верховної ради України від 28 січня 1992р про державний прапор України, а саме:Прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору, нижньої жовтого кольору (стаття 20 конституції України 1996року). остаточно затвердила вигляд державного прапора України.
Поєднання синьо жовтих барв знаходимо і в добу козацтва, особливо у період XVIII століття. Часто у запорожців були сині стяги, прикрашені золотистими орнаментами, образами православних святих або ж козаків.

Перше офіційне визнання синьо-жовтого як прапора українського народу відбулась 22 березня 1918 року. Тоді Центральна Рада ухвалила Закон, затвердивши поєднання жовтого та блакитного кольорів як стяга Української Народної Республіки.

Цікаві факти: у 2016 році 23 серпня відбулося урочисте відкриття найбільшого в Україні Державного Прапора, розташованого на пагорбі в напрямку міжнародного аеропорту «Бориспіль» (33 км автодороги Київ-Харків). Споруда виконана з мармурової кварцитної крихти. Її розміри: 14,5 х 50 метрів. Рекорд офііційно зареєстрований в Національному Реєстрі України.

У 2018 році волонтерами була організована акція «Демонстрація прапора над окупованими територіями» та пройшла у День державного прапора на Донбасі. Прапор України розміром 120 квадратних метрів,за допомогою повітряних куль із гелієм, волонтери запустили в напрямок окупованого Донецька з околиць Авдіївки.

Найбільший прапор України має розмір 40х60 метрів, він повністю ідентичний до пропорцій стандартного: дві рівні смуги, а ширина і висота мають співвідношення 2:3. Стяг внесли до Книги рекордів України. Цей велетень об’їхав майже усю країну. Його розгорнули у прифронтовому Маріуполі, коли місто звільнили від терористів.

Також у 2021 році до 30 річниці Дня прапора та Дня Незалежності України, в небі над Києвом підняли найбільший прапор в Україні площею 309 квадратних метрів. Відповідний рекорд вже потрапив до Національного реєстру рекордів. 
І сьогодні в умовах війни наші захисники та захисниці виборюють право на перемогу та можливість майоріти державному прапору України на територіях суверенної держави України з часів 1991 року. І все буде Україна!!!

Категорія: Центр реабілітації | Переглядів: 303 | Додав: admin | Теги: День державного прапора України | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar